You are currently viewing Declinul cognitiv și animalele de companie

Declinul cognitiv și animalele de companie

Pe măsură ce populația îmbătrânește și speranța de viață crește, o problemă majoră de sănătate publică este deteriorarea funcției cognitive la adulții în vârstă. Singurătatea este un potențial mediator în ceea ce privește asocierea traiului solitar cu demența în rândul oamenilor.

Studiul de cohortă prezentat a evaluat în ce măsură deținerea de animale de companie atenuează asocierea dintre viața unui om în vârstă și rata declinului cognitiv. Au fost incluși 7945 de participanți cu vârsta medie de 66 de ani, dintre care 44,0% erau bărbați 56,0% femei.  Este esențial de menționat că funcția cognitivă include mai multe dimensiuni (de exemplu, memoria episodică, funcția executivă, atenția, raționamentul, viteza de procesare și acuratețea).

În realizarea studiului s-au evaluat:

  • Deținerea animalelor de companie – prin întrebarea: „Țineți animale de companie în casa/apartamentul dumneavoastră?”
  • Traiul solitar – dacă doar 1 membru al gospodăriei (adică, participantul) a fost înregistrat, acesta a fost definit ca locuind singur. În caz contrar, a fost definit ca locuitor alături de alte persoane.
  • Funcția cognitivă – prin testarea memoriei verbale și fluenței verbale.
  • Alte elemente precum: vârsta, sexul, rasa și etnia, nivelul de educație, statutul de angajare, avere, scor de izolare socială, statutul de fumător, statutul de consumător de alcool, activitatea fizică , starea generală autoevaluată, simptome depresive, diabet, hipertensiune și boală cardiovasculară

Studiul a avut ca rezultat demonstrarea asocierii dintre deținerea unui animal de companie cu rate mai lente de scădere a memoriei verbale, a fluenței verbale, părți indispensabile ale funcției cognitive.

De-a lungul anilor multe alte studii au demonstrat că interacțiunea cu animalele reduce stresul, anxietatea, depresia, jucând în un rol în eliberarea de hormoni precum oxitocină și serotonină. A îngriji un animal de companie presupune un stil de viață mai sănătos prin plimbări regulate, o rutină ce promovează responsabilitatea și, de asemenea, scăderea riscului de boli cardiace și reducerea nivelului de cortizol – hormonul stresului. Așadar, acest studiu mai adaugă încă un motiv, cel al sănătății funcției cognitive, pe lângă toate celelalte beneficii pe care animalele de companie le aduc în viața noastră.

Leave a Reply