You are currently viewing Simțul umorului și diabetul zaharat

Simțul umorului și diabetul zaharat

Ce este diabetul zaharat?

Diabetul zaharat este o boală a metabolismului care apare atunci când glucoza din sânge (glicemia) este crescută. Asociația Americană de Diabet (American Diabetes Association) consideră o valoare normală a glicemiei recoltate pe nemâncate (à jeun) de 70-99 mg/dl. În România, conform Ghidului Medical pentru Îngrijirea Pacienților cu Diabet Zaharat din 2016, limita superioară a glicemiei normale este considerată încă 110 mg/dl.

Hemoglobina glicată este o analiză recoltată din sânge venos care arată media glicemiilor din ultimele 3 luni și este utilă atât pentru diagnosticul prediabetului, a diabetului zaharat cât și pentru a evalua controlul glicemic al unul pacient cunoscut deja cu această patologie.

Câte tipuri de diabet zaharat există?

Diabetul de tip 1 este o boală cronică caracterizată prin incapacitatea organismului de a produce insulină din cauza distrugerii autoimune a celulelor beta din pancreas. Deși debutul apare frecvent în copilărie, boala se poate dezvolta și la adulți.

Diabetul zaharat de tip 2 constă dintr-o serie de disfuncții caracterizate prin hiperglicemie și care rezultă din combinația dintre rezistența la acțiunea insulinei, secreția inadecvată de insulină și secreția excesivă sau inadecvată de glucagon (hormon care crește glucoza în sânge).

Diabetul zaharat gestațional (GDM) este definit ca fiind o alterare a toleranței la glucoză de grad variabil cu debut în timpul sarcinii manifestat prin hiperglicemie.

Cum tratăm diabetul?

Diabetul zaharat este o patologie ce nu poate fi tratată, dar poate fi ținută sub control. Uneori este suficient să adoptăm un stil de viață sănătos printr-o alimentație corectă și activitate fizică, alteori este necesar ca medicul diabetolog să inițieze tratamentul medicamentos sau chiar injectabil.

Un studiu recent realizat (noiembrie 2023) de către profesorul David Greene din cadrul Departamentului de Reabilitare și Servicii Umane din Colorado a demonstrat că persoanele ce au un simț al umorului mai dezvoltat reușesc să țină mai bine sub control diabetul decât cei ce văd viața cu mai puțin optimism.

Simțul umorului este asociat cu scăderea nivelului de glucoză din sânge, reducerea complicațiilor microvasculare, îmbunătățirea funcției inimii, scăderea tensiunii arteriale și scăderea aparițiilor episoadelor de depresie și anxietate.

Vă încurajăm să zâmbiți! Este sănătos!

Leave a Reply