You are currently viewing Ce este singurătatea și de ce se simte mai acut în preajma sărbătorilor?

Ce este singurătatea și de ce se simte mai acut în preajma sărbătorilor?

Perioada sărbătorilor este pentru unele persoane o perioadă în care simt acut singurătatea. Pare că toți ceilalți au o familie, au prieteni, au cu cine petrece sărbătorile, doar acele persoane nu au pe nimeni în jur. Și uneori chiar așa este. Dar uneori auzim oameni care spun că se simt singuri deși au o familie, deși există în viața lor prieteni. Și atunci ce estesingurătatea? Este doar un gol fizic pe care-l resimțim sau poate implica și altceva? Singurătatea nu dispare doar pentru că există oameni în jur. E nevoie să se stabilească anumite conexiuni între oameni, să se împărtășească gânduri, emoții, atitudini. Sentimentul că suntem părtași la același tip de experiență ne face să nu ne mai simțim singuri. Comuniunea, împărtășirea, conectarea sunt antonimele singurătății.

Carl Jung spunea că ”singurătatea nu vine atât din faptul că nu ai oameni în jur, cât mai degrabă din imposibilitatea de a comunica lucrurile importante pentru tine”. Când discuțiile cu cei din jur rămân la un nivel superficial, când nu ascultăm povestea celuilalt, ci doar o auzim, când nu ne implicăm în vreun fel în viața celuilalt, ci doar asistăm ca martori, când fiecare rămâne cumva necunoscut sau inaccesibil celuilalt, când nu reușim să înțelegem perspectiva celuilalt, când nu ne simțim ascultați, înțeleși, validați, deși stăm unul lângă altul și vorbim, atunci ne putem simți singuri.

Cum facem să nu ne mai simțim singuri?

Evident, o soluție poate veni din afară, de la cei cu care interacționăm. Dar soluții există și dinspre noi.

Atunci când avem oameni în jur, dar tot ne simțim singuri, putem să schimbăm ceva în modul în care interacționăm cu acei oameni. Putem fi mai deschiși, mai curioși să le ascultăm poveștile. Putem fi un pic mai detașați de propriile convingeri pentru a lăsa loc și unor convingeri sau perspective diferite. Putem fi un pic mai vulnerabili pentru că, mai ales când ne permitem să fim vulnerabili unul în fața celuilalt, atunci se poate manifesta cu adevărat înțelegerea, compasiunea, ajutorul.
Atunci când nu avem oameni în jur, putem să căutăm persoane care sunt în aceeași situație, cu care avem interese sau preocupări comune și să creăm împreună o experiență pozitivă. Sau putem să ne gândim la persoane care sunt singure în situații de viață dificile și să le dăruim ceva: poate fi o oră din timpul nostru, poate fi un mic cadou sau un sfat, poate fi o masă caldă sau doar o vorbă bună și un zâmbet. Când ajuți, nu te mai simți singur.
Putem alunga singurătatea, măcar temporar, mergând în contexte care reunesc mai mulți oameni. Chiar dacă sunt oameni pe care nu-i cunoaștem: poate fi un spectacol de teatru, poate fi un concert, poate fi o slujbă religioasă, poate fi o activitate de voluntariat etc. A te simți parte din ceva, fie chiar și pentru câteva ore, poate avea un impact pozitiv semnificativ.

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să-și aducă în viață momente frumoase, oameni faini, stări pozitive. Câteodată ne reușește mai bine, câteodată mai puțin. Important este să nu ne oprim din a căuta căi pentru a trăi așa cum ne dorim.

Alina Lungu – psiholog clinician și psihoterapeut în cadrul NovoClinique

Leave a Reply