You are currently viewing 7 sfaturi pentru a face sport în mod regulat

7 sfaturi pentru a face sport în mod regulat

Cu toții știm că a face sport în mod regulat este sănătos și indicat de medici. Dacă și tu ai pățit să decizi că vei avea un stil de viață sănătos, dar niciodată nu te-ai apucat, sau dacă te-ai apucat, nu ai fost constant și ai renunțat, acest articol este pentru tine.

1. Stabilește scopul pentru care faci sport

A avea un scop bine definit este esențial în momentul în care decidem să facem sport în mod regulat. Există o multitudine de scopuri pentru care te poți apuca de sport. Poate îți dorești să schimbi modul în care arăți, să te simți mai plin de energie sau să ai o viață mai sănătoasă pe termen lung. Dacă nu știi care e scopul tău, las aici un articol despre Cum previne activitatea fizică îmbolnăvirea.

2. Fii consistent, nu perfecționist

Care este diferența dintre cele două?

Perfecționismul este prezent în momentul în care suntem nerăbdători și ne așteptăm ca scopul nostru să fie îndeplinit rapid. Suntem entuziasmați și avem așteptări să performăm tot mai bine în fiecare zi. Acest lucru nu este rău, însă în momentul în care nu ne întâlnim propriile așteptări, avem tendința să renunțăm. Renunțarea apare dacă nu ne îndeplinim sarcinile propuse într-o zi sau energia noastră este insuficientă din cauza epuizării anterioare.

Consistența apare atunci când suntem entuziasmați, dar în același timp răbdători și conștienți de faptul că schimbarea nu va apărea peste noapte. Planurile pe care ni le facem sunt pe termen lung, suntem răbdători cu noi înșine și cu organismul nostru și ne îngăduim zile de pauză. Ne deplasăm cu pași mici spre scopul pe care l-am stabilit la punctul 1.

Dacă suntem consistenți și nu renunțăm de la primele impedimente, avem șansa ca acțiunea pe care o facem să devină un obicei automat. Acest lucru se întâmplă, în medie, după 66 de zile. Deci, dacă facem sport în mod regulat vom ajunge să devină o rutină pentru noi.

3. Bucură-te

Acest punct se leagă puternic de punctul 2.

Acțiunea pe care o facem trebuie să fie ușoară, plăcută, atractivă și, de ce nu, chiar distractivă. Acest lucru ne va ajuta să ne fie mai ușor să ne întoarcem la a face mișcare. Exercițiul pe care ni-l alegem nu trebuie să fie epuizant și trebuie să fim mereu atenți la ce ne spune organismul.

Semnele de epuizare sunt următoarele:

  • Nu lucrezi la nivelul la care lucrezi de obicei
  • Simți o febră musculară mai pregnantă sau ești foarte obosit după activitate
  • Contracturi musculare
  • O frecvență cardiacă matinală mai mare decât în mod obișnuit
  • Răcești frecvent
  • Fatigabilitate, senzație de slăbire a forței musculare

Dacă prezinți astfel de simptome, ascultă sfatul corpului tău și ia o pauză :).

4. Păcălește-ți creierul

Creierul nostru este un organ impresionant, însă câteodată ne poate juca feste. Dacă nu suntem obișnuiți să facem sport, creierul percepe exercițiul ca pe o situație în care suntem amenințați.

Vestea bună este că îl putem „păcăli” în zilele în care încearcă constant să ne împiedice să facem mișcare și nu avem niciun simptom de epuizare.

Cea mai eficientă metodă este metoda celor 5 minute. Această metodă constă în faptul că ne propunem să facem mișcare „doar pentru 5 minute”. Ne punem echipamentul, poate niște muzică pe fundal și începem să ne mișcăm. Cel mai probabil, o să ajungi să faci mișcare pentru mai mult de 5 minute, pentru că cel mai dificil lucru dintr-un antrenament este să îl începi (adică lupta cu creierul).

5. Fă-ți timp

Trăim într-o lume în care sintagma „nu am timp” apare de cel puțin câteva ori pe zi. Și în majoritatea cazurilor spunem „nu am timp” ca pe o scuză pentru o activitate care nu ne place în mod special, pe care nu o considerăm esențială sau nu considerăm că merită timpul nostru.

Însă dacă avem un scop bine definit și sportul și sănătatea sunt parte din lista noastră de valori, ne vom face timp pentru ceea ce contează pentru noi. Poate a-ți face timp pentru mișcare înseamnă să te trezești cu jumătate de oră mai repede și în loc să mergi cu mașina la serviciu, mergi pe jos sau cu bicicleta. Poate înseamnă că te trezești mai devreme pentru a face un antrenament rapid de acasă sau renunți la un episod din serial pentru a face puțină mișcare. Nu trebuie neapărat să îți faci un abonament la sală și să te deplasezi până acolo dacă nu îți dorești asta. Soluții există atâta timp cât avem mereu în vedere scopul.

Sportul nu trebuie să ocupe o parte importantă din zi și să ni se pară sufocant, ci poate să se ascundă în acțiuni mici, repetate pe care le facem zilnic și le implementăm în calendarul nostru.

6. Găsește-ți un prieten de sport

Majoritatea oamenilor renunță la sport pentru că se simt singuri, dar nu trebuie să fie așa! Convinge un prieten să facă sport cu tine, sau găsește-ți un prieten nou sau chiar un club sau un anturaj care să te motiveze să mergi mai departe și care să îți dea un sentiment de comunitate. Oamenii sunt ființe sociale :).

7. Celebrează fiecare mică victorie

Fiecare zi în care faci sport merită sărbătorită! Însă nu cu un tort :))

Poți sărbători prin întocmirea unui habit tracker, în care să bifezi fiecare zi în care ai fost prezent pentru tine și sănătatea ta. Acest habit tracker poate fi un tabel simplu în care să bifezi / colorezi ziua în care ai făcut mișcare, sau poate ești o fire mai creativă și vii cu propriile idei. 

“Success isn’t always about greatness. It’s about consistency. Consistent hard work leads to success. Greatness will come.”

– Andreea Toader

Leave a Reply