You are currently viewing Puterea mișcării: Cum previne activitatea fizică îmbolnăvirea

Puterea mișcării: Cum previne activitatea fizică îmbolnăvirea

Introducere

Activitatea fizică regulată joacă un rol crucial în prevenirea diverselor boli. Nu este doar despre a fi „fit”, ci are un impact profund asupra sănătății și a stării de wellbeing per ansamblu. În acest articol, vom explora modalitățile semnificative prin care mișcarea previne îmbolnăvirea.

Să înțelegem legătura

Cele mai recente studii (E. Anderson, J.L. Durstine, University of South Carolina, 2019; B. Bushman, Missouri State University, 2020; G.P. Morais, University of Sao Paolo, 2023)  au arătat că activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cronice, cum ar fi boli cardiovasculare, diabet, anumite tipuri de cancer, demență etc. Implicarea într-o viață activă ajută la menținerea în limite normale a greutății, a tensiunii arteriale, a valorilor colesterolului; acești parametri sunt esențiali pentru prevenirea bolilor cronice exemplificate mai devreme.

Scăderea riscului de boli cardiace

Un stil de viață activ ne întărește mușchii, iar printre mușchi se numără și inima. Inima beneficiază foarte mult pe urma exercițiului fizic, devenind mai puternică și astfel îmbunătățind circulația. O circulație sanguină antrenată crește nivelul de oxigen din sânge. Acest lucru contribuie la scăderea riscului de boli cardiace, cum ar fi hipercolesterolemia, boala coronariană  și chiar infarctul. Activitatea fizică regulată contribuie, de asemenea, și la scăderea tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride.

Îmbunătățirea sistemului imunitar

Activitatea fizică regulată, poate, de asemenea, să întărească sistemul imunitar, făcându-l mai eficient în lupta împotriva infecțiilor. Când ne mișcăm corpul, stimulăm producția de celule sanguine albe (leucocite), care sunt prima linie de apărare a organismului împotriva agenților infecțioși.

Gestionarea stresului și a sănătății mintale

A fost dovedit și că mișcarea regulată are un impact pozitiv asupra sănătății. Exercițiul fizic eliberează niște substanțe chimice numite endorfine, care, la nivelul creierului acționează ca analgezice naturale. Tot prin acțiune la nivel cerebral, endorfinele produc îmbunătățirea stării mintale și a dispoziției. Prin impactul pozitiv asupra stresului și anxietății, mișcarea poate ajuta la prevenirea problemelor de sănătate mintală, cum ar fi depresia. De asemenea, Alzheimer’s Society, susține că „Activitatea fizică regulată este una dintre cele mai bune abordări pentru a reduce riscul de dezvoltare a demenței.”.

Îmbunătățirea somnului

Calitatea somnului este puternic influențată de activitatea fizică din timpul zilei. Prin mișcare, ne ajutăm organismul să aibă un somn mai bun și mai calitativ din punctul de vedere al fazelor somnului. De asemenea, contribuie și la ritmul circadian al organismului și ne poate ajuta să adormim mai rapid sau să menținem somnul pe toată durata nopții.

Dacă nu poți adormi sau te trezești noaptea, te simți obosit constant și letargic, cel mai probabil (și paradoxal), organismul tău tânjește după puțină mișcare.

Prevenția osteoporozei și a problemelor articulare

Implicarea în activități fizice cu greutăți mici, cum ar fi mersul, alergatul și antrenamentele de rezistență ajută la prevenirea osteoporozei și întărește oasele. În adiție, ne păstrăm articulațiile flexibile și se reduce riscul de artrită sau alte probleme ale articulațiilor.

Importanța consistenței

Este important să subliniez faptul că beneficiile mișcării în prevenirea îmbolnăvirilor au potențial maxim în momentul în care acest aspect devine o parte consistentă în viața noastră. Ar trebui să atingem 150 de minute de exercițiu moderat-intens pe săptămână, împreună cu exerciții de întărire a musculaturii în 2 sau mai multe zile pe săptămână, așa cum recomandă specialiștii.

Într-un articol ulterior vom afla 7 sfaturi pentru a face sport în mod regulat.

Concluzia

Rolul mișcării fizice în prevenirea bolilor nu poate fi considerat exagerat. Încorporând printre task-urile noastre multiple, câte puțină mișcare în fiecare zi și făcând un obicei din asta, ajutăm semnificativ organismul în:

    • lupta cu bolile și prevenirea acestora,
    • întărirea sistemului imunitar,
    • gestionarea stresului,
    • îmbunătățirea somnului,
    • menținerea mobilității și sănătății osteoarticulare,
    • transformarea stării de spirit în mod pozitiv.

Nu uitați, mișcarea este un medicament!

– Andreea Toader

Leave a Reply