You are currently viewing Cum să găsim bucuria sărbătorilor

Cum să găsim bucuria sărbătorilor

Decembrie poate fi o perioadă minunată a anului, plină de bucuria sărbătorilor, iubire și recunoștință. Dar poate fi și o perioadă stresantă, mai ales dacă aveți multe așteptări, obligații și responsabilități. S-ar putea să vă simțiți copleșit, anxios sau deprimat. De asemenea, puteți neglija propriile nevoi și propria bunăstare.

Așa că am întrebat-o pe doamna Alina Lungu, psiholog clinician și psihoterapeut în cadrul NovoClinique: Cum ar putea psihologia pozitivă să ne ajute să apreciem și să savurăm cu adevărat perioada de iarnă și să găsim bucuria sărbătorilor?

Iarna poate fi un prilej de multe mici bucurii, dacă știi să le cauți și să le aduci în viața ta. Anotimpul de iarnă poate oferi multe beneficii și oportunități pentru sănătatea fizică și mentală, precum și pentru bucuria de a trăi. 

1. Activități ce sporesc confortul în casă:

  • Acestea sunt activități care te ajută să te simți confortabil, relaxat și fericit în propria ta casă. Aceste activități pot stimula nivelul de serotonină și pot reduce stresul și anxietatea.
    De asemenea, pot încuraja creativitatea, concentrarea si învățarea.
  • Cititul: Aceasta este o activitate care te poate ajuta să te relaxezi, să evadezi și să înveți. Poți citi cărți de ficțiune sau de non-ficțiune, în funcție de preferințele și interesele tale.
  • Gătitul de preparate de iarnă: Chiar dacă nu te pasionează gătitul, poți să-ți propui să faci ceva bun, care îți amintește de iernile din copilărie și care îți aduce amintiri plăcute. Gătitul de preparate de Crăciun este o activitate care te poate ajuta să te simți productiv, creativ și satisfăcut. Poți pregăti rețete tradiționale sau noi, singur sau cu ajutorul altora.
  • Poți să aprinzi seara lumânări cu aromă de scorțișoară sau de citrice și să te bucuri de atmosfera caldă și parfumată pe care o creează.
  • Meșteșugitul: Aceasta este o activitate care te poate ajuta să te exprimi, să te distrezi și să fii original. Poți crea obiecte decorative, utile sau cadouri, folosind materiale diverse, cum ar fi hârtie, lemn, țesături sau lut. Meșteșugitul poate dezvolta coordonarea, atenția, dexteritatea și autoeficacitatea. Poți să îți pui creativitatea la încercare și să faci ceva frumos: poate o coroniță de brad decorată, o steluță brodată pe palton, un glob pictat au orice altceva ți-ai dori.
  • Tradiții festive noi (sau vechi): încearcă să dezvolți noi tradiții alături de cei dragi, pe lângă cele pe care le faceți ani de an. Important este ca acestea sa te conecteze cu familia, prietenii și comunitatea. Aceste activități pot spori sentimentul de apartenență, recunoștință și generozitate.

2. Activități în natură.

  • Admirarea peisajelor de iarnă poate fi o activitate ce crește nivelul de endorfină, hormonul plăcerii. De asemenea, poate îmbogăți experiența estetică, spirituală și ecologică. Poți să te îmbraci bine și să ieși în natură, să descoperi cât de frumoasă este, cum miroase aerul, cât de curat și luminos pare totul, iar la întoarcerea acasă să simți moleșeala aceea plăcută care apare de îndată ce dăm de căldură.
  • Poți să faci un tur al cartierelor și să te lași încântat de decorațiunile care apar prin oraș și care fac ca totul să fie mai frumos, mai strălucitor, altfel decât în restul anului.

Și lista poate continua … în funcție de preferințele, disponibilitatea și creativitatea fiecăruia.

Cu siguranță sunt multe lucruri care ne pot aduce o stare de bine, un zâmbet, un pic de calm și relaxare în orice moment, în orice anotimp. Și nu e nevoie să vină din afara noastră, să coste mulți bani sau să necesite mult timp. Putem oricând să ne oferim singuri mici momente de bine. E nevoie doar să învățăm cum să facem acest lucru și să exersăm cât mai des. 🙂 

Cum să obții un boost de energie? Click aici!

Facebook post

Leave a Reply